El Houb – Poster

Nederlands-Marokkaanse film El Houb is nu al een internationale hit

De nieuwe Nederlandse speelfilm El Houb van regisseur Shariff Nasr is, ruim een week voor de wereldpremière, al verkocht aan zeven landen. Eerder maakte producent BIND bekend dat de film in de Amerikaanse en Canadese bioscopen te zien zal zijn. Hier zijn nu ook Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Polen en Israël bijgekomen.
Het is bijzonder dat een Nederlandse film zo snel al aan zoveel territoria wordt verkocht. In de film spelen de Nederlandse acteurs Fahd Larhzaoui, Nasrdin Dchar en Louis d’Or-winnaar Emmanuel Ohene Boafo de belangrijkste rollen. El Houb werd in mei aangeboden op de filmmarkt van het festival van Cannes.

Larhzaoui speelt Karim, een man die besloten heeft uit de kast te komen voor zijn Marokkaans-Nederlandse ouders. Ohene Boafo speelt zijn partner. Dchar speelt een belangrijk persoon uit het verleden van Karim. Hoofdrolspeler Larhzaoui was eerder te zien in series als Huisje boompje beestje, Papadag en Moordvrouw. Het verhaal van El Houb is mede gebaseerd op zijn eigen ervaringen, waar hij eerder ook een toneelvoorstelling over maakte.

De grotendeels Arabisch gesproken film is recent opgenomen in Nederland. Het is de bedoeling dat El Houb in oktober 2022 in de Nederlandse bioscopen te zien is. Het drama is het speelfilmdebuut van Shariff Nasr, die eerder zijn sporen verdiende met korte films en als scenarist.