El Houb – Vogue

Ik sta voor vernieuwing: Nieuwe verhalen en nieuwe ideeën

De Marokkaans-Nederlandse Karim (Fahd Larhzaoui) keert terug naar zijn ouderlijk huis in Rotterdam om zijn ouders te vertellen dat hij op mannen valt. Dat wordt een lastig gesprek, waar Karim niet voor terugdeinst. El Houb (de liefde) is een belangrijke film over het doorbreken van de stilte bij families die de pijn doodzwijgen waardoor de pijn alleen maar groeit. 

Dit is de eerste hoofdrol voor acteur Fahd Larhzaoui: ‘Shariff  Nasr wilde een film maken over dit onderwerp, maar hij is heteroseksueel en wel Arabisch, maar niet Marokkaans. Onze samenwerking was daarom essentieel voor de authenticiteit van het verhaal. We hebben kunnen putten uit mijn ervaringen.’ Het duurde uiteindelijk negen jaar om El Houb te maken, omdat de film steeds werd afgewezen. Maar Nasr en Larhzaoui vonden het verhaal zo belangrijk dat ze nooit opgaven, net als de producent Joram Willink. ‘Nederland was negen jaar geleden nog niet klaar voor een film als deze. Maar ik geloofde altijd dat de film uiteindelijk te zien zou zijn.’

El Houb ging in wereldpremière op het Frameline Film Festival in San Francisco. ‘Nu is El Houb aan zeven landen verkocht, waaronder Amerika. Dat is mooier dan we hadden durven dromen.’ Larhzaoui benadrukt dat El Houb niet ‘een queerfilm’ is. ‘Het is een belangrijk liefdesverhaal dat nog niet eerder is verteld. Er zijn namelijk geen films die dit soort moeilijke gesprekken voeren binnen een MENA-familie [Midden-Oosten en Noord-Afrika – red.] Het gaat over menselijke struggles binnen een gezin. Dat maakt het universeel. Iedereen kan zich erin herkennen en er wat uithalen. Het gaat over het doorbreken van de stilte.’ De film gaat namelijk niet alleen over een coming-out, maar over verbinding zoeken met elkaar in moeilijke tijden. ‘Het is een film over communities, families en over de liefde.’

Photography: Arran Critchley & Julia Linkogel
Styling: Xaviera Aubri
Tekst: Roosje van der Kamp
Hair & Make-up: Eva Copper
Fashion Director: Linda Gumus Gerritsen
@nlvogue