Linda Nieuws

Fahd: 'Ik hield iedereen voor dat ik mijn leven 'volgens het boekje' leidde'

Meer dan 24 jaar leefde de Marokkaanse acteur Fahd Larhzaoui (36) met een ‘masker’ op. Tot hij besloot om eerlijk voor zijn geaardheid uit te komen.
Over dit gevecht met en de zware zoektocht naar zichzelf heeft hij een indrukwekkend theaterstuk gemaakt: Schijn.

‘ZOALS HET HOORT’
Een paar jaar geleden hield ik iedereen voor dat ik mijn leven ‘volgens het boekje’ leidde: ik lachte veel, had een mooi appartement en was getrouwd met een vrouw die vanuit Marokko naar Nederland was gekomen. Precies zoals het hoort binnen onze cultuur en familie, zegt hij tegen LINDAnieuws.

‘HET GAAT WEL OVER’
Dat Fahd eigenlijk op mannen viel wist niemand. Ik dacht: zolang ik het leven leid dat mensen van mij verwachten, gaat dit gevoel wel over. Het huwelijk van Fahd heeft uiteindelijk maar kort geduurd: hij besloot om zijn familie en vrouw te vertellen wat er écht door hem heenging. Een verschrikkelijk moment, maar het moest, zegt hij.

‘PIJN’
Eindelijk had ik mezelf geaccepteerd zoals ik was, maar ik wist dat ik mensen van wie ik houd heel veel pijn ging doen. Ik had het gevoel dat ik het leven van mijn vrouw kapot had gemaakt en ik wilde van mijn probleem niet meer haar probleem maken.Ondanks dat het voor zijn vrouw verschrikkelijk zwaar was, overheerste bij haar blijdschap dat de situatie geen jaren had geduurd. Ook hij moest verder, vond ze.

‘VOOR JEZELF’
Hiermee wil ik proberen duidelijk te maken dat er gestopt moet worden met mensen ‘labelen’ en in hokjes te plaatsen waar ze niet in horen te zitten. Je moet niet leven voor je omgeving. Leven voor jezelf is het belangrijkste.

‘EERSTE BEZOEK’
In het theaterstuk is naast deze heftige boodschap ook ruimte voor grapjes. Bijvoorbeeld over Fahds’ eerste bezoek aan een homobar: Het verhaal is zwaar, maar er moet ook gelachen kunnen worden, vindt hij.

‘LIEFDE HOUDT STAND’
Fahd is, ondanks wat hij heeft meegemaakt, blij dat hij met zijn solovoorstelling Schijnmensen kan inspireren en samenbrengen. Hij hoopt dat dit uiteindelijk ook tussen hem en zijn familie gebeurt. Dit heeft tijd nodig en dat gun ik ze. Maar de liefde tussen ons houdt stand.

NIEUWS | L’HOMO. 

Interview | Fotograaf: Raoul Rodrigues | Tekst: Malu Pesulima